Hænderne væk fra Ø–mærket!

Men hvorfor?

Argumentationen fra EU's side er, at “man kan ikke have for mange mærker, der betyder det samme”. Med andre ord handler det om konkurrence — og konkurrence, det vil EU ikke acceptere. Selvom Ø–mærket er en dundrende success (eller måske netop derfor?)

Men vil du acceptere, at EU skal bestemme hvad er økologi og hvad det ikke er? Vil du kunne handle økologisk, vel vidende om, hvad du får for pengene? Vil du bevare Ø–mærket?

Ecomark Logo

Holder argumentationen?

Lad os kigge på den nærmere. Hvis det handler om, at vi "får for mange mærker der betyder det samme", så er det ene mærke jo ligeså godt som det andet. Bortset fra, at Ø–mærket:

  • Står for grundig kvalitet
  • Er kendt af 98% af befolkningen
  • Nyder tillid fra 80% af befolkningen.

Giver det så mening at erstatte et mærke som dette med et mindre kendt mærke?

Hvis det handler om andet end mærket (altså hvem der godkender en vare som værende økologisk, og ud fra hvilke kriterier), ja så skal forbrugerne (dig og mig og alle der handler økologisk) have beviser om, at EU's økologiske mærkning er bedre, mere grundig, og af højere standard end Ø–mærket. Dette er ikke tilfædet, så igen giver det ikke mening at erstatte Ø–mærket!

Stop en negativ spiral — inden den begynder

Hvis Ø–mærket erstattes med EU's grønne blad, vil færre forbrugere vælge økologiske varer når de handler. Dette vil betyde at de økologiske producenter vil få det sværere at afsætte deres varer. Som resultat vil det økologiske landbrug trække sig sammen. Mindre efterspørgsel efter lokal økologi vil gå ud over naturen (kvaliteten af grundvandet, dyrevelfærdet, biodiversiteten), og økonomien (innovative økologiske løsninger, arbejdspladser, eksport).

For ikke at tale om “økologiske varer” af tvivlsom kvalitet.

Har du svært ved at se fidusen? Afgiv din stemme nedenfor. Den har EU ikke spurgt om — lad os sikre de får den alligevel.